Search
  • Emina Delić

Preporuke za održavanje totalne proteze

Updated: Jul 4, 2019

S obzirom na to da proteza može biti inkubator za gljivice, potrebno ju je najmanje jednom dnevno izvaditi iz usta i temeljito iščetkatiTotalne (potpune) proteze izrađuju se u slučaju potpune bezubosti. Jednostavnije su konstruirane od djelimičnih proteza koje se rade ako u vilici ima još zuba, a sastoje se od baze proteze na kojoj su postavljeni umjetni zubi.

S obzirom na to da proteza nema uporišta na zubima, baza je velika i pokriva cijelu gornju vilicu i veliki dio nepca. Donjoj protezi ide u prilog gravitacija, tako da je tijelo proteze manje i leži na grebenu donje vilice.

Moguće tegobe

* Žuljanje proteze - U slučaju žuljanja proteze, pacijentu se savjetuje da je nosi sve dok na sluznici ne bude vidljivo mjesto žuljanja. Prvih nekoliko dana pacijent mora posjećivati stomatologa kako bi se dodatno izbrusili dijelovi proteze koji žuljaju.

* Pojačano lučenje sline - Mozak registrira protezu i tumači je kao hranu, što šalje poruku žlijezdama sluznicama da proizvode više pljuvačke. Međutim, to se događa samo u prvih 12 do 24 sata.

* Nestabilna donja proteza - To je vrlo česta tegoba. Najviše nejasnoća stvara činjenica da gornja proteza ima izvrsnu stabilnost, a donja gotovo da je i nema.

Treba pokušati svaki zub očuvati što je moguće duže, jer i samo jedan zub može pružiti stabilnost koja je nužna za kvalitetniji život s protezom.

Oralna higijena

Bez obzira na to nalaze li se u vašim ustima prirodni zubi ili umjetni, važno je održavati oralnu higijenu.


22 views